27 i 30 września 2024 roku uczniowie klasy V w zawodzie technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności brali udział w warsztatach realizowanych na Politechnice Poznańskiej w ramach projektu „Czas zawodowców dla Wielkopolski”. Pierwsza część zajęć obejmowała naukę o kompetencjach, podczas których uczniowie dowiedzieli się, jakie kwalifikacje są niezbędne na obecnym rynku pracy dla konkretnych zawodów. Wypełniali także testy pozwalające na ocenę swoich umiejętności, potencjalnych możliwości zawodowych i przygotowywali kwestionariusz zawodowy. Kolejnego dnia prowadzone były zajęcia w laboratorium procesów produkcji na symulacyjnej linii technologicznej. Uczestnictwo w projekcie młodzieży z klasy maturalnej było na pewno dobrą okazją do zastanowienia się nad dalszą edukacją i karierą zawodową. Również młodsi uczniowie tego samego kierunku kształcenia w naszej szkole, z klas II i III uczestniczyli 27 września 2024 roku w targach Polagrafood na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Tam zapoznali się z nowymi trendami w technice, technologii i badaniu żywności oraz wzięli udział w targach ,,Smaki Regionów”. Interesującym punktem programu był pokaz kulinarny, a organizatorzy ekspozycji nie zapomnieli o Światowym Dniu Walki z Marnowaniem Jedzenia.
Opiekunami wyjazdu na Politechnikę Poznańską były panie, mgr inż. Renata Pohl
i mgr inż. Małgorzata Paszkowiak, a na specjalistyczne targi, pani mgr inż. Alicja Perlikowska oraz pan mgr Dariusz Kaźmierski.