Duży sukces naszych olimpijek
data dodania: piątek 26 kwietnia 2024
Uczennice: Oliwia Haremza z klasy III TKM oraz Aleksandra Pocztarek z klasy IV TWK zostały finalistkami etapu centralnego XXV Olimpiady Wiedzy o Żywności w Poznaniu.
Olimpiada obejmuje zakres wiedzy i umiejętności z procesów technologicznych, aparatury i urządzeń stosowanych w produkcji żywności, analizy i kontroli żywności, a także ekonomii i marketingu. Finaliści etapu centralnego mają zagwarantowane miejsca na wybranych uczelniach związanych z tematyką olimpiady. Warto nadmienić, że Aleksandra Pocztarek po raz drugi już zdobyła tytuł finalistki etapu centralnego.
Opiekę merytoryczną nad dziewczętami sprawowały: mgr inż. Renata Pohl i mgr inż. Małgorzata Paszkowiak.
Olimpiada jest organizowana dla uczniów kształcących się w szkole średniej, których ciekawi przebieg i kontrola jakości procesów technologicznych, wytwarzanie produktów spożywczych, a także magazynowanie surowców, półproduktów i gotowych wyrobów, jak również ich spedycja. Udział w olimpiadzie jest sprawdzeniem wiedzy i umiejętności nabytych podczas pracy z nauczycielem oraz wynikających z rozwoju własnych pasji. Finaliści oprócz cennych nagród rzeczowych otrzymują zaświadczenia oraz indeksy na wyższe uczelnie w całym kraju.
Dyplomy oraz podziękowania za wytężoną pracę i tak znaczący sukces wręczył uczennicom i ich opiekunkom dyr. Damian Hoffmann.