Na targach
data dodania: poniedziałek 30 października 2023
29 września 2023 r., wzorem lat ubiegłych, młodzież z klas gastronomicznych gościła na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu. W ramach imprezy uczniowie mieli możliwość uczestniczyć w pokazie kulinarnym prowadzonym przez kucharza Laurentiu „Lorka” Zediu – finalistę 7. edycji MasterChef.
Ideą specjalnego pokazu była prezentacja kuchni wegetariańskiej oraz informacja o racjonalnym wykorzystaniu żywności. Młodzi gastronomicy nie tylko mogli spróbować wykonanych potraw, ale także pomóc w ich wykonaniu. Na scenie kulinarnej obok „Lorka” wystąpili nasi uczniowie z klasy 1 UG – Nikola Janke i Maciej Frąckowiak. Ponadto młodzież zwiedziła na Międzynarodowych Targach Poznańskich wystawę poświęconą gastronomii. Poznała dziedzictwo kulinarne różnych regionów Polski i degustowała unikalne produkty oraz dania zaprezentowane przez wystawców z całego świata. Bez wątpienia uczniowie zdobyli cenne doświadczenie na swojej ścieżce edukacyjnej przygotowującej do przyszłego zawodu.
Wyjazd odbył się pod patronatem Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu w ramach „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności”.
Opiekę nad uczniami sprawowały: mgr inż. Alicja Perlikowska i mgr Aleksandra Sobieraj.